Suna AcumOferte

Bransamente la reteaua electrica

Bransamentul electric reprezinta instalatia de joasa tensiune destinata alimentarii cu energie electrica a unui consumator, executata de la linia electrica de distributie pana la contorul electric de la consumator.
Partile principale ale bransamentului electric sunt:
– bransamentul propriu-zis, care constituie legatura de la linia electrica aeriana sau subterana pana la firida (nisa de bransament);
– firida (nisa) de bransament, care reprezinta un gol paralelipipedic, amenajat in zid sau construit special, in care se monteaza echipamentul electric necesar protejarii coloanei electrice si distribuirii energiei electrice;
– coloana electrica, care constituie legatura dintre echipamentul firide si contorul abonatului.
Prin bransament se inteleg si derivatiile din bransamentele existente, inclusiv coloanele respective, sau numai derivatiile de coloane electrice din firide, existente.
Specificatiile acestui proiect se aplica la executarea bransamentelor electrice aeriene de joasa tensiune, destinate alimentarii cu energie electrica a consumatorilor care solicita puteri electrice mici (pana la 50 kW) pentru instalatiile de utilizare. Ele nu se aplica bransamentelor cu conductoare torsadate. In ceea ce priveste bransamentele aeriene, sunt tratate numai bransamentele fara siguranta aeriana.
Se trateaza toate operatiile necesare la acest gen de lucrari, in scopul uniformizarii tehologiei respective.
Procesul tehnologic de executie a bransamentelor se refera numai la operatiile executate fara tensiune.
Specificatiile proiectului se vor aplica lucrarilor noi si de reparatii capitale.
Bransamentele se proiecteaza si se executa numai in baza dosarelor preliminare depuse la intreprinderea furnizoare de energie electrica si aprobate de aceasta.
Dupa efectuarea studiilor si masuratorilor pe teren, intreprinderea furnizoare intocmeste devizele si notele de lucrari in vederea executarii bransamentului.

EXECUTAREA BRANSAMENTELOR ELECTRICE AERIENE

Conditii tehnice
La executarea bransamentelor aeriene vor fi respectate urmatoarele:
a. Conductoarele de bransament vor fi din aluminiu (funie) si vor fi izolate cu izolatie pentru tensiuni nominale de cel putin 1000 V si rezistente la intemperi.
b. Sectiunea minima din punct de vedere mecanic va fi de 16 mm2 , in cazul bransamentelor realizate direct, fara traversari.
c. In cazul traversarilor peste drumuri, linii de telecomunicatii si diverse constructii, sectiunea minima va fi de 25 mm2 .
d. Distanta de la conductoarele bransamentului pana la suprafata solului trebuie sa fie de cel putin:
– 6 m deasupra portiunii carosabile a drumurilor de orice categorie si curtilor accesibile vehiculelor;
– 5 m deasupra curtilor si gradinilor neaccesibile vehiculelor;
– 4 m deasupra potecilor accesibile numai pietonilor sau trotoarelor (in cazul bransamentelor intrand in cladiri direct din strada).
e. Cand lungimea bransamentului depaseste 25 m se vor prevedea stalpi intermediari.
f. Suporturile curbe, precum si consolele cu izolatoare care se asaza pe cladiri trebuie sa fie fixate in materialul de baza al peretilor si nu in tencuiala sau in satratul acoperitor al cladirilor din lemn.
g. Tractiunea in conductoarele izolate ale bransamentelor nu se normeaza, cu conditia respectarii gabaritului acestora fata de sol si a depasirii momentului capabil al stalpilor.
h. Pentru legarea conductelor de bransament la linia de distributie se vor folosi izolatoare separate, fixate pe stalpul liniei sub nivelul conductorului inferior.
i. In deschiderea bransamentului nu se admit inadiri.

WhatsApp WhatsApp